Pages

Sunday, February 2, 2014

::.Aduhai service centre proton..improve lagi k ? ;) .::

Assalamualikum sume ...

Salawat dah salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W dah keluarga banginda. syukur masih di beri peluang untuk mghirup udara yg free serta di beri kesihatan yg baik..

Hurmmm.. dah dekat setahun x update blog ni ...ingt nk stop je..tp rasa syg pl..hihi...hari ni knp tiba2 menaip n gigih ni?haaaa sebbnyer hari ni KL cuti..so xkeja...hari isnin kan..so xbuat apa kat rumah so teringt la blog yg dah rupe busut semut ni..byk bnda nk cita sbnrnye..tp asyik xda masa je...

setelah sekian lamanyer kali ni nk mulakan dgr cerita keta baru ku ini...actually bkan kereta aku..keta bapak aku tp di sebbkan dia selalu outstation kt luar je so keta tu di jaga oleh aku...hihi

dua bulan lepas kami sekeluarga sempat la tangkap proton exora ni..knp pilih exora?? knp x keta lain??
1. kami famili besar so perlukan mpv xlarat bw 2 keta..hihi
2. selesa n perforamce pun ok la kna pada harga after buat survey untuk keta (avanza,alza,cherry,GL,innova)
3. hanya range harga cam tu je mampu

ni antara main factor kami amik exora even ada gak negative part yg kami kna consider..

 nk di jadi kan n pendek kan cerita. minggu pertama p la bw exora ni ke penang..KL-Penang dalam 5 jam.. tp di sbbkn jem jd dalam 7 jam.. org kata malam tu xberbau...lps je kami kluar dr RnR sg bakap jalan 3KM bontot keta exora yg still bau kedai tu di cium org..perghhhhh berderau darah aku time bw tu sbb bapak aku xda time kami skluarga drive tu.slmat keta yg lnggr tu xbelah..lps tnya family aku ok ke x kpala otak aku trus suruh adik aku yg duk sebelah tgkp gmbr org yg lnggar tu.. slmt la org tu bhenti ketepi...
Gua dgn muka bengis pun turun la dr keta...hahahaha... rupanye org malayu kita..dia xsmpat break sbb tgh tgk anak dia tgh merengek... ok selamat la dia org KL then after amik sume details n dia janji nk settle after masing2 balik KL..

Tp sepnjng kat penang mmg xjd holiday r...duk pkir pasal keta n cam ne nk gtau bapak aku..too make it short aku n pelanggar decide nk hantar keta aku ni ke pusat proton service di cheras cz kat SC ni yg buat body repair..time ni la aku duk search pasal proton punya service kat internet n kbnykn mmg menghampeh kan..so aku tawakal je p kat sana hope SC kat cheras ni ok la...langkah2 yg aku amik b4 n during p SC al maklum la keta xsampai smggu masuk sc :
1. tangkap gambar keta aku..bukan tmpt rosak je aku snap part bahagian x rosak pun aku snap
2. amik PIC no. yg handle keta aku ni
3. analisis dl apa yg rosak takut dia pau kita bnda yg xrosak gak
4. tanya harga
5. tanya bila dia leh siap kat keta

ok after aku bg je kunci kat PIC yg handle keta aku tu, aku tgk muka cam leh percaya la cz janggut panjng..hihih...tp mcm mana tah aku pun p la patah balik kat keta aku cz barng tertggl, xsampai 5 minit pun, aku masuk keta je balik air cond aku dia lenjen sampai full..kalu air cond depan je xpe, ni depan belakang full.. padahal naik sorg je...time tu aku cube nk sedap kan hati buat je cam xnmpk n myb panas kot..dgn berat hati aku lps kn la exora aku ni p repair...

dia janji dalan 3 hari siap...after 3 hari tu aku kol dia kata xsiap..padahl aku tukar bumper je pun...enjin n bnda lain xrosak...lagi 1 buat aku musykil knapa lambt sgt sbb aku bukan claim insurance cz abg yg langgar tu nk byr cash..so sepatut lg faster la..nak ikut kan cerita smmggu after tu baru setel tu pun after tiap2 hari aku kol...aiiishhh...

k xpala yg penting keta aku siap n quality pun ok..tp jangkaan aku sikit terbabas...keta mmg ok tp quality baq hangggg sakit hati.. di sebbkan aku jenis cerewat b4 amik keta tu aku cek la part yg aku tukar tu ( bumper belakang )  tgk sume ok...puas hati..tp sekali aku nk ke tempt pintu pemandu area bubuh minyak aku calar baik punyer...aku p la pggil PIC yg hndle keta aku...korg tau dia gtau jwpn apa??ni kucing punya keje..perggghh keta exora tggi kot xkan kucing p main aci lot lompat2 kat area tu..apa lg aku p la suruh org tu hilang kan kesan calar tu ... so setel... pastu naik je keta..start je enjine trus bunyi air cond kuar...sakit hati aku...depan balakng pasal air cond full pastu xttp balik after mati enjin...pergghh mentang2 dia x byr bulan2 bab tu x rasa kot... minyak aku dari 3 bar ( dalam rm60 boleh p dalam 200km lbih ) trus kelip2...tanda minyak xada...aku malas nk argue lg angkat keta trus belah..

peringtan la sapa yg nk p SC proton make sure korg buat apa yg patut sebelum semasa n selepas kereta korg ok... keta kita byr n nak pakai bukan setahun dua ...so xsalah kalu cerewet..


mcm panjang je entry kali ni...heee...ok aku stop sini ..bawah gmbr keta aku seblum n repair...
salam




p/s : disebalik accdnt tu mungkin ada hikmah Allah nk tunjuk...




2 comments:

HafizuddinPirus said...

ambboi..besaq kete..hehe

.: F@!n :. said...

Haha...keta ayah..