Pages

Monday, September 24, 2012

::.IkAn SiAkaP MaSAk StEAm.::

Assalamualaikum sume.
. hurmm senjak jd pggngur smentara ni  ( before sem baru buka )  tgn ni rasa rajin je nk masak..the latest 1 is siakap steam.. mula2 xtau nk buat apa, tgk2 freezer ada pl ikan siakap..then teringn pl nk masak steam after tgk mak mask..so apala lg aku praktik la ilmu yg di lihat..bak kata org ilmu akan cpt lupa kalu xguna..hehehe...
bawang merah, bawang putih, halian dan cili padi

sedikit serai, limau nipis and carrot

ikan siakap yg dah di bersih dan di lumur dgn asam jawa..
steam kan selama 20 minit..ikut korng la kalu dah masak tu pandai r ttp api ;)




tumis kan bahan yg mula2 td



spls tumisan td dah garing sikit, masuk kan air..haa kat sini aku main hetam je..hahaha..aku letak lada, garam sikit, daun tomyam tu..huhuhu.sedap gak oo rasa kuah dia..hehehe

ni la rupa siakap yg telah di steam tu b4 di masuk kan dgn kuah  td tu..

inilah rupa bila dah di combine..hehehe..mak aku pun puji ooo..

siap pun sikap aku ni..nk masak ni kna berani je..masuk je apa yg kita rasa ok..yg pnting ikhlas nk sng hati bila masak..kompem sedap...nk di buat kan cita, after mak aku puji masakan aku ni , aku ckp la "sedap kan mak? so leh r fain kawen ni (samnil buat muka cam nk kena sepak ) "..balas mak aku " awat hg ingt ngn siakap hg  ni hg leh bg anak bini hg makan setahun "..hahahhha...so moral of the story, mak suruh bljar hbis n ada ekonomi kukuh baru pkiiaq kawen...hahaha


p/s: sepnjng aku jd student akaun ni , aku perasan bdk2 akaun mmg pndai masak r ceccece...myb sbb dah terlatih tuk balance mem'balance ni ..hehehe

3 comments:

SSY said...

Petang ni nak masak ikan steam jugalah. Aku dah tukar link baru.

_siti salwani_

.: F@!n :. said...

hahahah..sila kan masak...leh masuk master chef ni ...

.: F@!n :. said...

btw, mna link ko??