Pages

Monday, September 24, 2012

::.IkAn SiAkaP MaSAk StEAm.::

Assalamualaikum sume.
. hurmm senjak jd pggngur smentara ni  ( before sem baru buka )  tgn ni rasa rajin je nk masak..the latest 1 is siakap steam.. mula2 xtau nk buat apa, tgk2 freezer ada pl ikan siakap..then teringn pl nk masak steam after tgk mak mask..so apala lg aku praktik la ilmu yg di lihat..bak kata org ilmu akan cpt lupa kalu xguna..hehehe...
bawang merah, bawang putih, halian dan cili padi

sedikit serai, limau nipis and carrot

ikan siakap yg dah di bersih dan di lumur dgn asam jawa..
steam kan selama 20 minit..ikut korng la kalu dah masak tu pandai r ttp api ;)




tumis kan bahan yg mula2 td



spls tumisan td dah garing sikit, masuk kan air..haa kat sini aku main hetam je..hahaha..aku letak lada, garam sikit, daun tomyam tu..huhuhu.sedap gak oo rasa kuah dia..hehehe

ni la rupa siakap yg telah di steam tu b4 di masuk kan dgn kuah  td tu..

inilah rupa bila dah di combine..hehehe..mak aku pun puji ooo..

siap pun sikap aku ni..nk masak ni kna berani je..masuk je apa yg kita rasa ok..yg pnting ikhlas nk sng hati bila masak..kompem sedap...nk di buat kan cita, after mak aku puji masakan aku ni , aku ckp la "sedap kan mak? so leh r fain kawen ni (samnil buat muka cam nk kena sepak ) "..balas mak aku " awat hg ingt ngn siakap hg  ni hg leh bg anak bini hg makan setahun "..hahahhha...so moral of the story, mak suruh bljar hbis n ada ekonomi kukuh baru pkiiaq kawen...hahaha


p/s: sepnjng aku jd student akaun ni , aku perasan bdk2 akaun mmg pndai masak r ceccece...myb sbb dah terlatih tuk balance mem'balance ni ..hehehe

Friday, September 21, 2012

::.BuAt BaiK BerPaDa2 BuaT JaHaT JgN SeKaLi.::

hurrmmm...
sometime xsume bnda kita kna cita ...sometime xsume bnda kita kna gtau reason why we make it... hidup ni ssuh nk puas kan hati org..kadang org suka n kadang2 org buat2 suka... payah noooo... whatever it is btul la ungkapn buat baik berpada2...buat jahat jgn sekali...  ;)  chill bro it just part of learning process..


Wednesday, September 19, 2012

::.TamaT SudAh PeRjALaNaN Di SyAm & Co .::

Assalamualaikum..

hurmmm agak lama dah tak update blog ni...berbulan2 juga r ...ni pun gigih nk type after habis internship kat Syam & Co...
 being part for syam N co family is such a great moment and i really appreciate apa yg tuhan atur kan ...
kalu nk ikut kan mmg aku xbuat praktikal kat situ, tp tu r percaturan Allah lebih baik n aku xpernah kesal berada kat firm Syam & Co...

1st thanks to en syam, coz mmg byk tolng fain, ukhwah yg terjalin selama 6 bulan mmg x dinsgka akn serapat cam ni...u r such big brother n friend not just an employer..thanks coz tolong sy even in work or out work..


thank juga kat staff yg byk bantu..dari zero to hero ( wah xla sampai hero ) ...byk bnda r korg ajar sama ada sedar or xsedar...1st masuk2 firm ni aku di tugas kan baca doa, trus terdetik nk baca doa robitoh, and xsangka jika ikhlas niat kita tu, insyAllah berkesan...perjalanan 6 month kat firm tu mmg xrasa..sat sgt..

tuk trainees yg lain ...grab brapa byk ilmu yg boleh ...masa 6 bulan xlama mana pun...hurm xtau nk tulis apa, lets pic describe the rest..


 with En syam ..thanks a lot ..xtau lg akan dth dapat x bos cam ni lagii..mmg berjiwa rakyat ;)

thanks guys...

masa2  2 miggu masuk syam n co..malu2 lg ( malu ka ? ) hehehe..

family potret ( iftar di 101 resort ) 

amir, nizar , en syam , shero , capik , aku 

koje koje gak..riadah jgn lupa..
saat thumb print kali terakhir...



p/s: moga ukhwah yg terjalin kekal hingga ke syurga...betul la kata org kalu ukhwah kerna Allah , saat perpisahan kita akan terasa kemanisan berukhwah tu..sayang korg..