Pages

Friday, December 14, 2012

::whAt U exPect FroM Me ??.::

Assalamualaikum... 
selawat dan salam ke atas kekasih Allah Nabi Muhammad S.A.W serta keluarga baginda..

tuuppp...tekk..tupp...teekk..  dah nk final exam dah aku sem ni...hurmmm mmg cpat msa berlalu...skng ni sume duk pulun stdy mid term n buat assgmnt...  then yg best nye sem ni xda stdy week...wahhh so pndai2 r nk manage masa bila nk stdy...itu parah sebenarnyerrr... Moga Allah permudah kan sgala urusan aku n kawn2 yg berjuang..


huurmmm... hari ni aku nk kongsi pasal cita expectation...eh knp expectation ni??apa yg ko expect fain oooii~~  bg aku expectation ni boleh dr segi org lain expect kat kita cam dr bos, kawan, leader, cikgu atau dri kita...  tp for sure expectation tu hadir dr apa yg kita atau org lain lihat dalam diri kita....

pernah dulu smasa handle 1 program, sorg senior ni expect aku buat something yg beyond normal targeting... hbis aku mmberontak time tu..hahah...( meberontak2 juga, keja kna jalan boh ) tp bila di pikir balik, ada btul kat situ...kalu kita dah tau yg normal tu sng dapat, y not kita try beyond bnda tu ..so at least kalu beyond dr tu hmpir dapat, yg normal expectation sudah pun ada dalm gngaman...  :)

cam tu gak dalam sesuatu keja ( assgmnt,stdy,dakwah)...kalu kita dah tau standrd normal tu past kita sng achieve kompem kita akan buat ala2 kadar je kan...cth nyer assgmnt ..apa resources dpn mata jer kita guna, coz kita tau if guna info. yg sedia ada pun ok..boleh pass... why not kita cr extra sikit..bukan sja kita dah achieve target tp kita ada lg extra info tuk asgmnt kita :)... once kalu kita dah terap kan nilai cam ni, kita akan latih diri kita to be more independence when no resource available...  then automatically kita akan suka pada cabaran..  ;)



sometime, dgn cabaran ni la kita dapat mgatasi expectation ..terutama apa yg kita expect dalam diri kita.. coz selalunyer kita xtau apa kelebihan kita..  ;)

p/s: aku paling xsuka soalan dalam interview jika interviewer tnya "fain apa kelebihan kamu ? "  kang aku jawab rasa cam sombong pl..  ;)





Thursday, October 4, 2012

::.TriP USS & LeGoLaNd WiF SyAM & Co .::

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, baru2 ni diri ni dapat gak merasa p berjalan2 luar dr malaysia...tp xjauh pun...singapore je...hihhihi...itu pun bos tersayang yg berlanja...Alhamdullilah en bos sudi menjemput join trip ni even dah sebulan bersara dalam syam & Co...thanks...

First day kami p JPO ( Johor premium Outlet ) ...ber tolak dr pukul 7 sampai around 10.30 kat JPO..tmpt ni mmg la sgt premium....mahal gak...ada org kata murah..cari gak aku celah mana murah nyer...tmpat ni cam himpunan branded store in one place...mmg agak exclusive r tmpt ni ...kami budak2 laki just jalan2 tngkp gmbr n buat video2 je...coz itu jer yg free...hihihih... after settle down kat JPO, kami check in kat hotel suria city..ok la hotel ni ...selesa pun selsa..malam tu kami jalan2 kt danga bay...macam kat penang gak bay ni , byk kapal n tmpt mkn.. so dapat r release mind jap after penat berjalan dr bangi pg tu...

2nd day pl aktiviti yg kami tggu2...which is, pergi ke Universal studio Singapore ( USS )...  cuaca time tu agak la panas...tp respect la sapa yg leh pakai sweater lg...hihihi.. so kat situ kbnykn permaianan yg based dia cam roller coaster tp cara dia interpret setiap roller coster tu je lain...ada tema mummy, transformer, and extreme roller coaster...  kat situ merasa r aku naik roller coaster yg bg aku gila punya...kaki xsntuh lantai punya...jenis tergantung...sume aku naik skali je...at least org ckp aku pernh r naik...mmg cuak...kalah genting tuuu... tp pling best bg aku is 4D transformer ...dia cam roller coaster tp kita pkai spec cam 3D tu, so kita nmpk r seolah2 kita duk join skali peprangn antara transformer baik n jahat..ini 2x aku naik coz mmg nmpk cam real...berbaloi tggu lama2..huhuhu... di sebbakn bila lg aku nak mai kt USS ni, kami aku try je sume pemainan, xkira la budak2 ke or tuk dewasa...tp ada 1 part ni, time nak p permainan jurassic park ni, aku hmpir2 nk muntah...bukan sebab gayat apa ke, tp sebb dia pusing2..nak2 bila bnda tu main ngn air...dah r aku ni mabuk laut.. bdk2 yg pernh p tioman dgn aku dulu tau la...last2 time aku nk muntah tu, tgk2 bot dah jatuh kat air terjun air sume basah...trus segar xjd muntah... ;)  n 1 lg...brg kat situ jgn cakap r ...mahal nk mampus...biasa r dollar kan..20dollat = RM50 aku just dapt beli 4 freezer magnet ja...huhu...xpa at least ada r gak bnda nk di bawa balik ..nway mmg syok la kat USS tu..even kaki bdan sume pnt, tp mmg berbaloi2 la...


3rd day, which is last day, kami pg2 dah berangkat di Legoland...tmpnt ni baru jer bukak 16 september 2012, so agak baru r...so byk r gak r yg xsiap.. mainan kat situ pun xr byk sgt cam USS..tp ada 1 part ni kami naik sampai 2x..sebb apa??sbb ia berkaitan dn air..kali ni tak mabuk coz sampan tak berpusing, sampan just jalan kat sungai then jatuh kat air terjun...yg best nyer spnjng nk sampai kat air terjun ni , group2 aku main simbah2 air..padahal cabaran xla extreme sgt...bila kami turun dr sampan tu, pgunjung lain mula risau coz tgk baju kami habis bsah lenjun ..dah cam p scuba diving..padahal kna simbah air... kat sini tmpt tngkp gambr byr r gak,,monumen2 yg dorg buat based on loga mmg cool...xleh byg kan berapa lama agaknyer dorg amik masa tuk buat bgunan2 ni ... kmi bertolak balik ke bangi dalm pukul 6 cam tu ... Alhamdulillah perjalan kami selamat...thanks kt nizar coz hantar aku balik rumah malm2 tu even sume muka tgh pnt...





pintu masuk USS
excited nk masuk transformer 



beratur nk bertempur dgn transformer
5 jejaka SnC




Far Far Away

maaf dorg nk tngkp ngn saya sbnrnyer..sharol tolak aku ke tepi coz takut bini nmpk bergmbr ngn awek..

one family
ini yg paling killer skali...

meoowwww


rasa cam kat negara omputih pl



dapat r posing sat dgn pameran transformer

optimus prime 

terjumpa mamat ni kat tgh2 jalan..  ;)
bubble bee

muka excited nak naik boat jurasic park

saat2 kat dalam boat..sume muka nk pening ja


apa2 tah aku posing ni ..

selaps muka nk muntah , buat2 gagah2 posing kat  jurassic park ni ..

cool
Legoland sudah ku tawan


antara roller coaster kat legoland ...no bad la...tp xleh challange  kt USS..sakit tekak aku nyerit



antara binatang yg dia buat dgn lego...hebat ..

sume ni dia buat dgn lego

KLCC lego...cool gila bile tgk dkt2...berapa lama tah dia amik masa nk buat ..

bagunan tun abdul samad

dah cam aku raksaksa sbb bgunn kecik2 ja

masjid putrajaya



nmpk cam real ja...





So, overall fain nk wish thanks to en. Syam coz bnlja fain n moga every single ringgit and dollor u spend for us will be rewarded from Allah...n di murahkan rezeki hndaknyer... fain rasa really bertuah dapat masuk firm ni coz ukhwah yg di bina x terhnti after end of practical period..thnks a lot...

Monday, September 24, 2012

::.IkAn SiAkaP MaSAk StEAm.::

Assalamualaikum sume.
. hurmm senjak jd pggngur smentara ni  ( before sem baru buka )  tgn ni rasa rajin je nk masak..the latest 1 is siakap steam.. mula2 xtau nk buat apa, tgk2 freezer ada pl ikan siakap..then teringn pl nk masak steam after tgk mak mask..so apala lg aku praktik la ilmu yg di lihat..bak kata org ilmu akan cpt lupa kalu xguna..hehehe...
bawang merah, bawang putih, halian dan cili padi

sedikit serai, limau nipis and carrot

ikan siakap yg dah di bersih dan di lumur dgn asam jawa..
steam kan selama 20 minit..ikut korng la kalu dah masak tu pandai r ttp api ;)




tumis kan bahan yg mula2 td



spls tumisan td dah garing sikit, masuk kan air..haa kat sini aku main hetam je..hahaha..aku letak lada, garam sikit, daun tomyam tu..huhuhu.sedap gak oo rasa kuah dia..hehehe

ni la rupa siakap yg telah di steam tu b4 di masuk kan dgn kuah  td tu..

inilah rupa bila dah di combine..hehehe..mak aku pun puji ooo..

siap pun sikap aku ni..nk masak ni kna berani je..masuk je apa yg kita rasa ok..yg pnting ikhlas nk sng hati bila masak..kompem sedap...nk di buat kan cita, after mak aku puji masakan aku ni , aku ckp la "sedap kan mak? so leh r fain kawen ni (samnil buat muka cam nk kena sepak ) "..balas mak aku " awat hg ingt ngn siakap hg  ni hg leh bg anak bini hg makan setahun "..hahahhha...so moral of the story, mak suruh bljar hbis n ada ekonomi kukuh baru pkiiaq kawen...hahaha


p/s: sepnjng aku jd student akaun ni , aku perasan bdk2 akaun mmg pndai masak r ceccece...myb sbb dah terlatih tuk balance mem'balance ni ..hehehe

Friday, September 21, 2012

::.BuAt BaiK BerPaDa2 BuaT JaHaT JgN SeKaLi.::

hurrmmm...
sometime xsume bnda kita kna cita ...sometime xsume bnda kita kna gtau reason why we make it... hidup ni ssuh nk puas kan hati org..kadang org suka n kadang2 org buat2 suka... payah noooo... whatever it is btul la ungkapn buat baik berpada2...buat jahat jgn sekali...  ;)  chill bro it just part of learning process..


Wednesday, September 19, 2012

::.TamaT SudAh PeRjALaNaN Di SyAm & Co .::

Assalamualaikum..

hurmmm agak lama dah tak update blog ni...berbulan2 juga r ...ni pun gigih nk type after habis internship kat Syam & Co...
 being part for syam N co family is such a great moment and i really appreciate apa yg tuhan atur kan ...
kalu nk ikut kan mmg aku xbuat praktikal kat situ, tp tu r percaturan Allah lebih baik n aku xpernah kesal berada kat firm Syam & Co...

1st thanks to en syam, coz mmg byk tolng fain, ukhwah yg terjalin selama 6 bulan mmg x dinsgka akn serapat cam ni...u r such big brother n friend not just an employer..thanks coz tolong sy even in work or out work..


thank juga kat staff yg byk bantu..dari zero to hero ( wah xla sampai hero ) ...byk bnda r korg ajar sama ada sedar or xsedar...1st masuk2 firm ni aku di tugas kan baca doa, trus terdetik nk baca doa robitoh, and xsangka jika ikhlas niat kita tu, insyAllah berkesan...perjalanan 6 month kat firm tu mmg xrasa..sat sgt..

tuk trainees yg lain ...grab brapa byk ilmu yg boleh ...masa 6 bulan xlama mana pun...hurm xtau nk tulis apa, lets pic describe the rest..


 with En syam ..thanks a lot ..xtau lg akan dth dapat x bos cam ni lagii..mmg berjiwa rakyat ;)

thanks guys...

masa2  2 miggu masuk syam n co..malu2 lg ( malu ka ? ) hehehe..

family potret ( iftar di 101 resort ) 

amir, nizar , en syam , shero , capik , aku 

koje koje gak..riadah jgn lupa..
saat thumb print kali terakhir...



p/s: moga ukhwah yg terjalin kekal hingga ke syurga...betul la kata org kalu ukhwah kerna Allah , saat perpisahan kita akan terasa kemanisan berukhwah tu..sayang korg..