Pages

Thursday, August 4, 2011

::.Adik MenJenTiK AbG.::

Assalamualaikum & salam Ramadhan...

ermm..rasanya tak terlmbt lg kot nk wish Ahlan wassalan to this holly month which is Ramadhan..
bila masuk pesta pahala ni, suka tgk ramai org berlumba2 beribadah..moga ia kekal pada bulan2 yg lain..even sikit but konsisten  =)..  
1st ramadhan baru2 ni dapat r balik rumah berbuka posa ngn family...best rasanya..best sebab makan minum sume di jaga.hehehe..opsss kesitu pl...
kat 1st Ramadhan ni la, adik aku menjentik abg dia ni dr lamunan mimpi duniawi ni...saat  malam 1st Ramadhan, aku sja2 nk bg makan rohani sikit kat adik2 aku ni..so cita r  pasal fadhilat2 bulan Ramdhan ni..selit sikit r pasal israj n mijraj walpn dah berlalu..but msg aku nk smpai kan tu more tu  kalu kita buat salah apa dapat n kalu kita buat baik pl apa kita dapat...so nk di jd kan cerita after finish aku bg bayan( ceramah)  kami pun buat la hal masing2..
then saat abg dia ni tgk tv datang adik ku yg sorg berusia 5 tahun ni ..time aku cerita td dia diam je, rupa cam tak pay attention...tp skang dtg kat aku  mngis2...

aku: knp ni ina??
ina: ina sedih ngah..
aku: sedih knp pl??sapa buat??
ina: ina sedih bila teringt org2 yg masuk neraka yg ngah cerita tu...ina takut masuk neraka..ina byk buat dosa kat mak, abah kakyong, ngah, kawan2..( mngis teresak2)
aku: (aku just diam...terkjut pun ada, coz dia leh pikir sampai ke situ..ingtkan budak 5 tahun just dgr n tak r emo2 cam ni...even org besar pun kalu dgr ceramah pasal mati pun rileks g..) tak pala ina, yg pnting ina jgn buat perkara2 Allah marah n dgr cakap mak n abah pun cukup..k2 dah p tdo, sok nk sahur...
dgn teresak2 ina adik aku yg petah ckp ni pun masuk bilik...

::.ina n zaim .::

tak tau la,tp bila aku berdialog ngn adik aku yg kecik ni, tiba2 bagai 1 bnda yg menjentik aku supaya sedar..jgn terlalu seng bagai setiasa di buai..coz budak kecil pun yg berusia 5 tahun boleh berfikir pasal dosa pahala n takut buat jahat padahal aku yg besar ni, aduhhhhh.....astgar....

abg harap 1day ina t jd one of muslimah yg berjuang di jalan Allah..


p/s: moga tiap amalan kita di terima di bulan yg mulia ini...dan moga tiap keampunan kita juga di ampuni oleh Allah..


3 comments:

siti salwani said...

salam alaik,

Disebalik ina dtg nak menceritakan masalah dia, bagus la dia jentik abg dia mase tgh tgk tv.. Mlm ramadhan ni, kurangkan tv :)

jzkk.

sea_lavender said...

Alhamdulillah...adik seusia 5 tahun sudah sedar..sye akn kongsikn yg berusia 2o tahun pn masih belum sedar...

.: F@!n :. said...

siti salwani: baru balik rumah..so lps gian..fain tgk cita halaqah..huhuhu =P...btw salam ramadhan Al-mubarak..

sea_lavender: ok...mari tingkat kan amal..chaiyok !! salam ramadhan Al-mubarak.. ;)