Pages

Thursday, August 4, 2011

::.Adik MenJenTiK AbG.::

Assalamualaikum & salam Ramadhan...

ermm..rasanya tak terlmbt lg kot nk wish Ahlan wassalan to this holly month which is Ramadhan..
bila masuk pesta pahala ni, suka tgk ramai org berlumba2 beribadah..moga ia kekal pada bulan2 yg lain..even sikit but konsisten  =)..  
1st ramadhan baru2 ni dapat r balik rumah berbuka posa ngn family...best rasanya..best sebab makan minum sume di jaga.hehehe..opsss kesitu pl...
kat 1st Ramadhan ni la, adik aku menjentik abg dia ni dr lamunan mimpi duniawi ni...saat  malam 1st Ramadhan, aku sja2 nk bg makan rohani sikit kat adik2 aku ni..so cita r  pasal fadhilat2 bulan Ramdhan ni..selit sikit r pasal israj n mijraj walpn dah berlalu..but msg aku nk smpai kan tu more tu  kalu kita buat salah apa dapat n kalu kita buat baik pl apa kita dapat...so nk di jd kan cerita after finish aku bg bayan( ceramah)  kami pun buat la hal masing2..
then saat abg dia ni tgk tv datang adik ku yg sorg berusia 5 tahun ni ..time aku cerita td dia diam je, rupa cam tak pay attention...tp skang dtg kat aku  mngis2...

aku: knp ni ina??
ina: ina sedih ngah..
aku: sedih knp pl??sapa buat??
ina: ina sedih bila teringt org2 yg masuk neraka yg ngah cerita tu...ina takut masuk neraka..ina byk buat dosa kat mak, abah kakyong, ngah, kawan2..( mngis teresak2)
aku: (aku just diam...terkjut pun ada, coz dia leh pikir sampai ke situ..ingtkan budak 5 tahun just dgr n tak r emo2 cam ni...even org besar pun kalu dgr ceramah pasal mati pun rileks g..) tak pala ina, yg pnting ina jgn buat perkara2 Allah marah n dgr cakap mak n abah pun cukup..k2 dah p tdo, sok nk sahur...
dgn teresak2 ina adik aku yg petah ckp ni pun masuk bilik...

::.ina n zaim .::

tak tau la,tp bila aku berdialog ngn adik aku yg kecik ni, tiba2 bagai 1 bnda yg menjentik aku supaya sedar..jgn terlalu seng bagai setiasa di buai..coz budak kecil pun yg berusia 5 tahun boleh berfikir pasal dosa pahala n takut buat jahat padahal aku yg besar ni, aduhhhhh.....astgar....

abg harap 1day ina t jd one of muslimah yg berjuang di jalan Allah..


p/s: moga tiap amalan kita di terima di bulan yg mulia ini...dan moga tiap keampunan kita juga di ampuni oleh Allah..


Monday, July 18, 2011

::. AsAm PeDaS IkAn TeRuBuK.::

Assalamualaikum...

balik jer kelas pukul 8 mlm, perut tiba2 lapar..plus naluri suami misali merasuk( bajet nant nak tlg bini masak r ) hehhe..terpikir mak ada bekal kan ikan terubuk...
ikan terubuk ni punya la byk skeleton dia..dah r halus, pkir2 punya pikir, teringt nk cuba masak asam pedas ikan terubuk ni.. so apa lg calling2 r my mum ..skali direction trus masuk( stdy tak cam ni pl) huhuhu...

k malas nk pkir pnjng2, so layan je la..kalu sapa nk cuba pun leh..simple ajo...


Bahan-bahannya :
Seekor ikan terubuk dibersihkan dan dipotong mengikut suka
Asam keping/jawa
Garam, secubit rasa,
Sedikit minyak untuk menumis
Air secukupnya

Bahan untuk dikisar :
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Belacan

Cara menyediakannya :
1. Tumiskan bahan yg di kisar.
2.  Biarkan sebentar hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan ikan. Gaulkan perlahan-lahan
4. Masukkan air asam jawa sedikit dahulu. Gaulkan & biarkan sebentar
5. Masukkan air asam jawa selebihnya. Masukkan  garam secukup rasa
6. biarkan ia menggelegak




bawang merah and bawang putih

cili kiring( blande bwang td n cili kering ni plus belacan)

ikan terubuk yg byk skeleton

asam jawa( buat kan air asam jawa then masuk ke dalam kuali )

dalam kuali lg

siap di hidang ngn nasi..nyum...nyumm..










Wednesday, June 8, 2011

::.MaSaKu SeMAkInG SiNgKaT.::

Assalamualikum...

Hari ni genap la umor ku 21 tahun...
Alhamdullilah Allah masih lagi bg aku kesempatan untuk hidup menghirup udara, still lagi bg aku kesempatan untuk menjdi hambaNYA...
menjangkau umor 21 tahun memberiku 1 peringtan bg ku, bukan bermakna umor ku pnjng tp sebagai notice myatakan masa ku makin singkat...
Ya Allah takut sungguh bila d pkir2 balik.. 
byk sgt dosa hamba Mu ni telah buat...
byk azam aku ni...uhuhu..hope dapat la capai one of that..=)..
Thanks a lot pada yg Wish kat FB, sms or F2F..
sepanjng 21 tahun hidup ni byk bnda dah lalui..
pahit manis masam masin sume ada...
btul la kata org pegalaman tu byk mgajar kita..




ps/ dah 21 thun ni...boleh mgundi dah ka???huhuhuu  =)







Tuesday, April 19, 2011

::.cuci2 sawang.::

Assalamualaikum...
segala puji bg Allah dan salawat junjungan pada kekasih Allah Nabi Muhammad S.A.W..
agak berbulan2 tak update blog ni..dah nk bersawang blog ni..uhuhuh..mls..  ;)..senjak akhir2 ni suka  baca blog2 org..tu mls nk updated...hehhehe...
exam final nk dekat dah..uhhhhuhu...rasa bru jer hbis final sem lepas, dah nk ketemu final sem ni pl..takpa2..nama pun student kan??so stdy jela.. sem ni short sem, so rasa da bes  time tu improve CGPA...nk kna pulun b4 internship nant..bru dapat best company..  =)

~k till end~

Sunday, January 23, 2011

::.DeMaM ExAm MeLaNdA.::

Assalamualaikum..

syukur kerana di beri peluang "mengemas" blog yg agak bersarang...alasan seperti biasa malas nk update...tp ni time nk exam, rajin pl nk update...hehehe...aku nk updated pun pasal exam..
rasa sat ja sem ni..sem ni aku amik 5 subjek ja, so tak pack r cam sem2 seblum ni, tp subjek dia, walaweee boleh tahan gak r...terutama sekali hari2 exam nyer..kalu boleh setiap tahun nk bg berderet jer tiap2 paper..
bg r gap sedap mata memdng sikit  =) ..memandang kan ni dah pun pertghan degree aku, so exam kali ni tak leh main2 dah...focus n be more serious..

exam dah dkt ni, tlg la jaga kesihatan korg k...sebab aku pernah kna serang 1 sakit ni masa exam...uhuhuh...rasa sia2 jer belajar coz tak dpt menterjemahkan dgn btul masa exam...so jaga ksihatan...moga Allah permudahkan urusan kita..

pada sume rakan seperjuangn ku... apis, udin,alep, aida, kak ika,mira,ekin, ira, ain, akib,ijat & afifah sifi, acap junior2 n senior2 n sume yg mghadpi exam all da best in your exam.... aku tau ni sume muka top2 scorer ni boleh buat punya la...

moga Allah permudahan segala urusan kita...



p/s: Bittaufiq wan najah fil imtihan buat semua pembaca yang bakal menempuhi peperiksaan akhir. Semoga berjaya dengan cemerlang di dunia mahupun di akhirat, insyaAllah..