Pages

Sunday, July 18, 2010

::.SuP + ToMyAm= Sup TomYam .::

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dengan rahmatNYA aku masih lg bernyawa dan dpt mengihirup oxygen dan meghembus carbon dioxide secara free...
minggu ni minggu midterm exam...secara kbetulan pulak aku d uji dgn ketidaksihatan badan btul2 time exam...demam. pening, batuk, sakit tekak...sume ada... hari ini demam pun mula r kebah sikit...terasa hasrat di hati ini ingin memasak sup ayam...maklumla makanan org sakit...
sejurus habis jer kelas FAR pda pkul10.30 pg camtu...aku trus memecut bersama moto ku yg tidak berenjin ke pasar...kat situ beli r barang2 nk masak sup...fuhhh semgt tu...

sampai jer rumah trus memulakan langkah pertama untuk memasak...






ini antara bahan2 nya....ubi 2 biji, lobak merah...tomato sebiji, 6 cili padi , pati ayam dan 1 sub bunjut.... jgn lupa main ingredient iaitu ayam 4 ketul....make sure semua di cuci bersih2 k. =)





ni bahan2 td yg telah di potong...plus bawang putih n bawang merah....di sini aku di uji dgn bawang merah yg selalu mgusik dan membuat ku menagis jika tak tahan...hukhukhuk...





selepas itu semua bahan2 mentah td di tranfer ker proses division...di sini bawang merah n bawang putih akan di goreng sehinggala bau bawang menusuk masuk hidung...




then masukkan 5 gelas air and masukan kesemua bahan2 td kecuali tomato..biar kan selama setengah jam sehingga ayam td bersama ubi lembut... =)






selepas setenah jam, barulah masukakn tomato...time tu la kita nk detect mana yg kurang mana terlebih...masuk kan garam secukup rasa...cili lebih kalu nk pedas... kat stage ni baru aku rasa semcam sikit bila tgk warna sup ayam aku...bila ku rasa, rupa2nya rasa cam tomyam...time tu mula r buat R&D...rupanya yg ku masukkan td bukan nye pati ayam tp pati tomyam....kuang...kuang....

trus aku tlepon mak apa nk buat bila sup aku telah transform jd tomyam...mak gelak bila dgr...tp untuk menyedap kan hati anaknya ni, dia kata " ala benda tu r buat sedap lagi" .....pas tu aku tnya r ada tak org buat tomyam guna sup bunjut??? " dgn nada serba slh mak aku menjawab takda kot...tp tak pa nk letak pun tak pa cz nk bg sedap( sayang mak ) .... =P





lastly ni r rupanya...sup tomyam....mmg btul ckp mak..sedap...hikhik...


p/s: jgn ingt lelaki accounting tak reti masak.... =)








5 comments:

LoVe_mE !Qa said...

okay,sekarang akak terasa nak masak sup jugak utk juadah berbuka kejap lg.haha!tapi ye la fain,ni 1st time tgk resepi to yam pakai sup bunjut..muahaha..ni mesti kes silap g beli kiub pati kan..?takpe..janji sedap masuk mulut and kenyang di perut..muahaha!

p/s:psstt,jangan lupa,girls yang amik accounting p0n pandai masak gak 0kay..gagagaga..i likeeeee!

.: F@!n :. said...

ni sorg g gelak...aha tersilap...huahua....tp sedap kot.... bak kata org leh buka kedai r ...hehehe...

.: F@!n :. said...
This comment has been removed by the author.
ainxplod said...

hahahah.. bgus2... tingkat kan skill lg ko ye...

.: F@!n :. said...

skill aku mmg meningkat...hahahahah