Pages

Saturday, March 27, 2010

::. IvaQ and DeMi PaLesTinE.::

Alhamdullilah..
dalam kesibukan diri ni ada juga kesempatan nk cuci sarang yg makin bersarang dalam blog ni..uhuhhu...
hari ni jadual mmg pack ...ushhh...tp mmg menyeronok kan...
pagi2 lg dah kna bgun tuk pergi IVAQ( inter varcity accounting quiz )..pg2 kah kami bgun????heheh...bgun lewat gak terpaksa la pergi lambt sikit..al maklumla terlepas bus..hehe...acara tu dr kul 8 a.m sampai la pkul 5 p.m....wah2 lama tu...walupn lama, da gak input kami dapat...walaupn ckit bangat...hehehe...hope input yg sikit tu jd la output yg huge n excellent ...hehhe...di sebabkn program IVAQ tu lama sgt, so kami( apis aku aleep n sharom) decide half kita dgr half lg tdo kat surau..memg berbaloi la...maklum la malam tu kami ada program nk kna wat..as management stdnt time managemnt is importnt ( kadang2 jer guna prinsip ni) =P...kira tdo kami tido bersebab la..tak sia2...

hbis jer program IVAQ dalam kul 6 camtu...kami trus mmenungang kelisa yg di kemudi oleh uddin bersama co pilot abg khir...kami bergerak ker sg udang cz ada Petronas family day..kami pun sudah d berikan tugas..tugas kami ialah menjual milkshake...wah2...sodap...separuh dr jualan kami d sumbg kan untuk saudara kita d palestine...walaupn penat tak hilang lagi..kami ggah menimba ilme dapur yg d ajar oleh abg amru...skali ajar jer...tp jd tak jd kami tak tau...asal kan rasa ada..hahha.... nama kedai kami d beri nama Demi Tien... sampai ker malam kami berniaga...Demi palastine punya pasal kami tak kisah...selamat kami tdo time IVAQ...hehehe..back up plan kalu2 letih time malm katakn ...

Alhamdulliah kdai kami antara kdai yg tutup awl...bukan sebab bankrupt k.. =P tp disebabkn ada ramai abg2 hensem kat kdai tu, so jualan pun hbis...sampai tak menang tgn...lepas ni kalu da tender milkshake lg leh panggil kami k...ha ni ada sedikit gambr hr kejadian...layannnn...







udin ngn bakat semula jdnya...kibas apa din??aku pun tak tau...hehehe





apabila customer ada di depan...fokus tu penting...




alep dgn membuat milkshake strawberry nya..



ni hasilnya...seperti yg d maklum d ats,walaupn rupa tak da, tp rsa milkshake tu penting...=P




udin tgh mencr pelangan..pelanggan milkshake ok...good marketing uddin...





tgk di sebabkn kan kuat kerja...makn pun kna curi2...bgus btul pekerja ni...





suasana berkerja...mmg meriah...apis udin alep korg mmg terbaik la...




setelah penat berkerja...gambr ni shake sikit...maklum la tgn apis dah berjam2 shake milk...so ada sedikit r kesan sampingn yg leh kita dapat dalam gmbr ni..hehehe...sori apis...


P/S : hidup d dunia ni semunya penat...tp penat macam mananya kita nk?? ada yg penat belajar jer...penat bersukan ...penat berseronk...jd kita lah yg menentukan penat macm mana yg kita nk...cz rasa penat nyer sama jer tp hasil d akhirat jer berlainan....jd nk rehat btul2 rehat la di akhirat kelak....



~till end~











Friday, March 19, 2010

::. KaiTan Nya SeDeKaH DaN HaRi AkhiRat.::


SEORANG Muslim sentiasa khuatir akan nasibnya di hari kiamat kerana memikirkan umat manusia bakal dibangkitkan dan dikumpulkan di padang Mahsyar sedangkan matahari berada sangat dekat di kepala.

Bagaimanapun, umat Nabi Muhammad bertuah kerana Baginda sudah menjelaskan bagaimana untuk mendapat naungan di hari kiamat seterusnya berusaha melaksanakan apa yang patut demi kebahagiaan di akhirat nanti.

Antara keterangan Rasulullah ialah hadis menyatakan bahawa naungan orang beriman di hari kiamat sangat terkait dengan kebiasaannya mengeluarkan sedekah sewaktu hidupnya di dunia. Ketika di padang Mahsyar, setiap manusia menunggu giliran untuk diadili. Semua akan merasakan panasnya matahari di atas kepala namun bagi yang rajin bersedekah, bakal memperoleh naungan daripada matahari kerana sedekahnya itu.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Setiap orang berada di bawah naungan sedekahnya (pada hari kiamat) hingga diputuskan di antara manusia atau ia berkata: “Ditetapkan hukuman di antara manusia.”
Yazid berkata: “Abul Khair tidak pernah melewati satu hari pun melainkan ia bersedekah padanya dengan sesuatu, walaupun hanya sepotong kuih atau bawang merah atau seperti ini.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi, Al-Hakim dan Ibnu Khuzaimah)

Dalam hadis lain, Nabi Muhammad SAW dengan jelas menyatakan: “Naungan orang beriman di hari Kiamat adalah sedekahnya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) Menyedari hakikat itu, rajin-rajinlah bersedekah supaya memperoleh naungan di hari yang tidak ada naungan kecuali naungan Allah.

Ketahuilah dan janganlah sekali-kali kita memandang remeh pemberian diberikan. Sesungguhnya bukan banyaknya sedekah yang dikira, tetapi keikhlasan hati.
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan sedikitpun perbuatan makruf sekalipun kamu sekadar menemui saudaramu dengan wajah berseri.” (Hadis riwayat Muslim)



Suatu ketika, seorang sahabat pernah menyatakan kepada Rasulullah SAW bahawa seorang miskin berdiri di depan pintu rumahnya. Maka dia tidak menemukan sesuatu yang dapat di berikan kepada orang miskin itu.

Maka Rasulullah SAW bersabda kepadanya yang bermaksud: “Jika kamu tidak menemukan sesuatu yang dapat kamu berikan kepadanya selain kuku binatang yang dibakar, maka serahkanlah kepadanya di tangannya.” (Hadis riwayat At-Tirmidzi)
Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan serta sikap pengecut dan kebakhilan.” (Hadis riwayat Muslim)