Pages

Thursday, December 24, 2009

::. TeacHeR is EveryWhEre.::

Assalamualaikum....
salam rindu dan sayang di tujukan pada rasul junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W kekasih Allah... Alhamdullilah setelah hmpir 1 sem myepi tanpa MENupdate apa2 entri, hari ni selepas tamatnya exam ada gak kelapangn masa untuk MENupdate blog yg penuh dgn sawang ni...uhuhhuuh...

Sem lepas, 1st sem degree,yg penuh dgn kelalaian n masih lg terbawak2 peragai foundation yg byk main2,akhirnya byk mgajar sy apa yg silap n salah...pernah gak terpikir mana silapnya...slps muhasabah diri,rupanya byk lompong2 yg bocor n skng bukannya masa lg nk menampal lompong2 yg bocor tetapi buang kan terus lompongan2 itu dan d gantikan dgn baru...jgn biarkan benda yg baru menjd hakis n trus menjd lompong2 semula...
tertarik dgn 1 artikel yg d baca tp lupa dr mana ..."... muslimin yg btul2 beriman ialah muslimin yg tidak akan terjatuh pada tempt yg sama 2x....." tp aku???selalu repeat benda yg sama....aduh azam kena kuat ni...2nd sem ni byk mgjar aku tuk melawan karat2 jahiliyah yg masih terlekat...pujangga arab pernah kata " ..biar sedikit tp kosisten, berbanding byk tp bermusim.."..insyALLAH akn ku cuba perbaiki kelemahn diri...

kat sini juga ingin sy kongsi kan sedikit pgalamann2 yg secara kebetulan berlaku dalam persekitaran kita moga kita sume amik sebagai iktibar =)





1. gambar 2 ekor orang hutan ni d ambil di bukit merah. apa yg boleh sy describe kan, kita tgk zaman skng suami isteri kawin macam nk rak..knduri grand2...bak kata org sume nk class r tp hujan sampai d tghari sj tak sampai ker ptg...kes penceraian skng makin meningkat...memg perkara itu halal tp kalu boleh jauhkn la dr perkara itu...kita tgk pic d atas, binatang pun tau hargai pasngn masing2...kalu nk tau c jantan tu ada 2 isteri tp ke dua2 isterinya tak da pun nk bersaing2..munkin pembaca leh kata itu bintng mana ada akal...tp kita kna ingt, mengikut reasearch yg d buat scientist mgkatakn hmpir 95% DNA ni sama ngn manusia...




2. ha gambar ni pl d ambil time p makn kat batu berendam...sambil2 makn tu tertarik ngn seekor ibu kucing ni yg mgangkat anak ngn mulut...agak jauh gak r perjalanan kucing tu...bayang kan anak kucing yg badan hmpir 1/2 dr badan maknya, n maknya sanggup memikul beban mgangkat anaknya...bukan nya seekor anaknya n bukannya dekat perjalanannya...besarnya pengorbann ibu...itu baru binatng belum lg manusia...sungguh mulia seorg wanita bernama ibu...tp skung terbalik pulak...kita tgk kes buang anak, yg majorati anak melayu...berapa byk bayi d buang begitu sja???? research juga menunjukn kbyakn purata ank luar nikah berlaku selepas 9 bulan event utama dalam kelender...new year, valentine day, hari merdeka, hari natal sumenya after 9 month mesti ada jer kes buang anak ...aduh...kadang2 sedih gak tgk keadaan ni n kes dalam gambr di atas btul2 membuka mata sy...





3. gambar ketiga ni d ambil depan rumah...hehehe...benih cili yg ku tanam akhirnya tumbuh pun benihnya... =) apa yg boleh kita amik natijah dlm percambahan benih ni adalah,adakah benih ni akan mati dalam masa beberapa hr??? atau hnya kekal pada tahap benih sahaja??ataupun akan membesar,bercambah dan bercabang seterusnya setiap cabangnya d tumbuhi cili yg akan memberi maknan kpd manusia??? sunahtuallah nya kalu kita siram, beri perudaraan yg baik n cukup chaya mtaharinya, insyALLAH akn terhasil la pandagn no. 3 td....begitulah dgn kita, jika sudah ada benih d dalam hati dan ingin melihatkan Islam bgun, why not kita biarkan diri kita ni di beri sedikit maknan rohani supaya benih yg ada d hati lebih subur n akan membesar seterusnya menjd cili yg boleh memberi manfaat n seterusnya boleh menanam benih2 dr biji cili yg d keluar...tp agak sukar sebenarnya nk melakukan semua ni...sy juga sering kali tertewas n kadg2 gagal mendidk diri supaya menjd benih2 yg membesar n bermanfaat pada semua...sama2 kita perbaiki diri demi islam tercinta...



4. ha ni apa pl???ni adalah kesan melecur akibat terkena minyak d tgn semasa asyik mengoreng cucur...sapa nk cucur buatan bukit beruang bestari koling2 la ek...hahhaa..promote2... kat sini sy hnya terkna percikan minyak panas sja...baru percikan tp dah mengelembung..apa kes??? kesnya ini bru minyak panas dunia yg apinya sudah d tapis 7x..cam ner r pl kalu dr perciakn api neraka???na'uzibillah....muhasabah sekejap bila kna minyak panas...aduh2...Ya Allah ampunkan lah dosa ku ni...jauhlah azab neraka sesungguhnya neraka itu seburuk2 tempat...




ni r sedikit perkongsian yg dapat d kongsikan sepnjang pgalam sem 2 ni...kita dapat lihat byk perkara d sekeliling kita ni mgajar kita erti kehidupn...teacher is everywhere...not only in a class but they come from any aspect in our daily life...
apa yg tertulis ni lahir pada hati yg ikhlas...



p/s : selamat bercuti sume...buka sem ni dapat result...usaha dah, iktihar pun dah..skang apa tunggu lagi kita tawakal pl... =) so all da best...

::.Islam itu indah.::