Pages

Thursday, April 30, 2009

::.Salam takziah.::

Assalamualaikum...


lepas asar td masa ak n udin naik lift..ada pak guard gtau yg foreigner yg jatuh tu dah pun kmbali ker Rahmatullah...terkejut gak ak..tp dia smpt gtau kat polis tu dia d tolak ...sejauh mana kes ni ak pun tak sure...semsa tgk keadaan dia masa jatuh tu...agak truk gak kcederaan kat muka dia...myb pndarahn yg serius kot...sama2 la kita berdoa agar rohnya di cucuri rahmat ...


Al FATIHA.......

Tuesday, April 28, 2009

::.MaLaNg TaK BeRbAu.::

Assalamualaikum...

Hari ni hari yg tak leh aku lupakan...ada perkara tak baik berlaku...cita bermula cam ni...pada kul 6 pg hati ku ni terdetik nk sembhyg subuh d masjid..yer r dah berapa mggu tak smbhyg subuh kat masjd...hehehe....asyik subuh gajah jer...pas hbis nyer smbhyg aku pun bergegas balik r ke hostel...tp dr jauh aku dah perasaan da lampu sepert lampu ambulance kt hostel laki...kaki ku langkat lebih cpt dr tadi...hati kecik ni bertanya2 apa yg berlaku???subuh2 pl ni...org ramai kat hostel ni tgh d ulit mimp...cek punya cek rupa nya ada org jatuh dr tingkat 2...YA ALLAh muka nyer jgn tnya cam ner...time tu sikit org jer pghuni hostel prasaan ...pak guard n mak guard yg byk pun...mangsa yg jatuh tak dapat d knl pasti cz muka dia tak leh nak cam...hidung dia..Ya Allah....mata dia....fuuhhh....buat aku beristifar seketika...org kata dia mgingau...mimpi berjalan...pelik cz dia leh terlpas dr tnkp tu...jatuh pl tersembam...cuba byg kan cam ne keadaan muka nya bila tersembam mghadap tar tu...sampai skng masih lg teringt2 wajah tu...ingt malang tu tak berbau...dia leh datang dalm keadaan kita tak sedar..selalu lah mgingati ALLAH S.WT, nescaya DIA tentu akan mgingati kita...


P/S : sama2 lah kita berdoa agar mangsa itu selamat,walupn kita tak tau sapa orgnya tp sebgai manusai n munkin mangsa itu sedara seislam ngn kita, kita perlu berdoa agar keadaan dia selamat...

Monday, April 20, 2009

::.IU DINNER.::









ni dia antara pelakon b4 nak wat persembahan...hehehe...abg din, acap, fain





ready for action !!!






muka gembira bila dapat makan. Izwan, abg din hot, apiz , abg fakrul








kelipan lampu pada malam IU dinner







Meja paling cepat habiskan makanan hehe..








walaupun cepat habis makan, tp meja kami plg byk dapat hadiah








antara muka2 yg handsome ketika itu..tp yg plg handsome yg tngkp gambar tu..hehehe







Assalamualaikum....
ha ni r beberapa pic yg sempt d ambil pada malam dinner tu...pada malam tu aku jd pelakon..samseng pl tu..hehehe...malam tu gak aku dapat lucky draw..tp bukan aku sorg jer kat meja tu yg dapat..byk g membr yg dapat...lubuk hadiah r kami ni..hehe...tp yg tak boleh blah bab teka lagu nasyid, abg din r plg menonjol..hehe..tp 1 pun tak kena..plg tak boleh blah dia dgn semgt nyer bg jwapn saleem...ade ker saleem nyayi lagu nasyid abg???aduh sakit perut duk semeja ngn abg...Nway makanan kat situ not bad r...knyng gak...



P/S : Lakonan terakhir kot abg din kat MMU ni..hope t degree sambung r kat sini k...

Thursday, April 16, 2009

::.KERA DENGAN TUKANG GUNTING.::

Bismillahir Rahmanir Rahim


Melihat remaja kita yang suka meniru-niru budaya asing, teringat saya satu cerita yang pernah dikisahkan oleh seorang guru semasa saya sekolah dulu. Ceritanya begini:
Seekor kera berada di atas sepohon pokok. Dia ternampak seorang tukang gunting sedang menggunting rambut seorang budak di bawah pokok. Dia tertarik hati dan asyik melihat gelagat tukang gunting yang menggunakan gunting dan pisau cukur. Pekerjaan tukang gunting itu menarik perhatiannya sehinggalah selesai tukang gunting itu menggunting rambut budak itu.
Setelah selesai, tukang gunting itu pun beredar dari situ untuk makan. Dia meninggalkan perkakasannya di bawah pokok itu. Sang Kera segera turun dari pokok untuk melihat gunting dan cukur yang digunakan oleh tukang gunting tadi. Tergerak di hatinya untuk meniru perbuatan tukang gunting. Dia pun mengambil gunting lalu menggunting bulu/rambut di badan dan kepalanya. Setelah itu dia mengambil pisau cukur pula. Cepat-cepat dia meraut bulu di badannya. Dalam kegopohannya pisau cukur itu memotong sebahagian hidungnya. Kera menjerit kesakitan. Darah bercucuran mengalir dari mukanya. Sang Kera mula menyesal atas perbuatannya meniru perbuatan tukang gunting itu.
MORAL DAN PENGAJARAN:
  1. Meniru perbuatan orang tanpa mengetahui baik buruknya boleh merosakkan diri sendiri
  2. Jangan mudah terpengaruh dengan sesuatu budaya yang bercanggah dengan norma kehidupan kita
  3. Mengambil hak orang lain tanpa memberitahunya terlebih dulu adalah satu kesalahan yang boleh menjadi sebab kepada kerosakan diri sendiri
  4. Meniru budaya yang asing dalam kehidupan kita adalah bertentangan dengan naluri dan sunnatullah atau fitrah semulajadi.
P/S : Bukanlah dinamakan kebijaksanaan mereka yang suka meniru-niru sesuatu dari orang lain




P/S : jangan lupa k p IU dinner Ahad ni... :-)



Sunday, April 5, 2009

::.CaMpInG Di HuTaN LiPur GuA BatU MalOi.::

Assalamualaikum...
fuuuhh minggu yg memenat kan....Exam...business..n camping...s
elamat la da gak camping tu...menyelamat n mgubat segala ketensionan...mmg btul2 berbaloi aku p camping tu..camping tu kat Hutan Lipur Gua Batu Maloi nogori 9...byk bnda yg aku blajar...indah n uniknyer the creation of god... ni cek nk mai habaq..

kat sini gak 1st time dapat wat fyling fox..maklumla tak p PLKN...heheh...then kami d bawa pak cik nazri p jungle trekking., kat ctu macam2 aku blajar...btul2 kaya khazanah Allah ni..so da r sikit ilmu2 hutan ni...wahwah...kat camping ni pun da gak kami wat persembhn slps d bahagi kan group...cam besa abg din pling menonjol...hahaha tak kering gusi d buatnya ngn boria abg din tu..kalu korg tgk sure cam nk pecah perut..tp apa kan daya group abg din dapat tempt pertama tp belakng skali...jgn marah ek...t wat boria g abg din kat IU dinner...kali ni mest menang..
hari last pl hari plg best...bukan d sebbkn nk blik tp dapat bt cave trekking...mmg best giler...aku expect gua cam kita selalu tgk kat tv tp gua tu punya kecik...rendah...byg kan lorg dia sebesa meja exam...mmg best...kna myelam r kat trowong ker terowng lain...mmg best n challenger r...sebelum 2 kami d beri biskut tuk d jaga sepnjgn cave trekking tu...Allhamllh...walpn kna tempuh air terjun...air yg deras...myelam...aku n my partner wan apiz berjaya selamtkn biskut tu dr basah or pecah...wlpn da peserta yg biskut dia dah jd nestum..gud partner job apiz...tp kselurahn camping tu group mong menng...tp itu tak penting yg penting objektif prorgm tu tercapai..kami dapat mgalami cara khidupn n semgt perjuang gaza d sana..hope semua yg hadir dalam camping tu dapat membina generasi ukhwah GAZA!!!!!!

Ni da sikit gambar..tp gambr cave trekking tak da cz tak bawa hp :-




ni buah rambai hutan..mmg masam..tp kalu sesat hutan buah ni leh makn r


mashroom ni kita leh wat soup..soupmashroom..cam tah leh caya kan?? so jgn cya..heheh..cendawan ni beracun..nampak mmg cantik..tp tak leh makn ..so be careful k..





belakng uncle ni r pokok banny..mmg besar gila...pokok ni kalu kita di timpa bhaya cth kna kejar harimau or gajah mnyorok r kat pokok tu...bintng buas tu tak kn p kat sini..




ni pernempatan org asli pertama kn situ..pandai diorg buat rumah..mmg kreatif






ni la batu maloi...nama tempt ni diberi...mmg besr batu ni...da mitos tersendri...kalu nk tau kna p sendiri k.. :-)






ha ni r pelakon yg terhangt tu...handsome..pandai..serius macam mana pun mest nak tergelak tgk muka dia...hehe..mmg best kalu en hafizudin wat persembahn...lawak gila...







khusyuk n penuh minat...ni r antara saat di beri briefing oleh uncle nazri







ni r wajah perjuang GENERASA GAZA!!!







semasa berehat d sungai sebelum meneruskan perjuangn






muka kepuasan setelah berjaya mgharungi cabaran dgn membawa panji kemenangn



ni ada beberapa lg gambar anda boleh melihatnya dgn click di link ni :-


http://pembinamelaka.com/v1/galeri-foto/perkhemahan-belia-melaka-2009/