Pages

Wednesday, October 29, 2014

Contoh dan Panduan EXAM PTD

Assalamualaikum ..

Tahniah bagi calon Pegawai Tadbir Diplomatik yang melepasi peringkat pertama..
Anda sepatutnya berasa bertuah kerana dalam berjuta yang memohon anda antara yang beribu yang terpilih..klik sini untuk semak senarai nama calon.


Anda bakal mengenepikan calon lain! Usah risau berkaitan persediaan kerana anda berpeluang mendapatkan Pakej Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41 yang disediakan oleh Tim Infokerjaya.

Rujukan PTD ini telah membantu ribuan calon sejak tahun 2009 yang lalu. Dan versi terkini contoh soalan PTD ini bukan hanya soalan tetapi merupakan rujukan kemaskini khas untuk exam PTD 2014 yang bakal berlangsung pada 01 Disember nanti.

Disini saya ingin berkongsi dengan kalian semua contoh soalan PTD.
Sila klik gambar di bawah untuk memuat turun contoh soalan PTD secara PERCUMA !! Saya ulang PERCUMA sebelum tawaran ni di tutup.






Sudah download percuma contoh soalan PTD  di atas? ingin rujukan yang lebih lengkap? Jangan risau,Edisi Penuh Rujukan Peperiksaan Online PTD ini sudah mula dibuka jualannya bermula hari Sabtu, 25 Oktober 2014  sehingga Khamis 30 Oktober 2014 dalam masa yang terhad (baki kurang dari 48 jam!), anda boleh dapatkan rujukan ini di PAUTAN INI.

 Terdapat cara mudah dan cepat untuk mendapatkan eBook ini, hanya melalui transaksi online menggunakan kredit/debit kad, anda hanya perlukan kurang dari 5 minit sahaja untuk mendapatkan ebook ini.

Friday, October 17, 2014

::.My Walimahtus Urus.::

Assalamualaikum,

alhamdulillah kerana masih lagi di beri kesihatan yg baik untuk mengabdikan diri pda yg ESA..
agak lama x update blog ni ...huhuu...dah nk setahun kot x update... kali ni entry special sikit, sbb apa?? abe fain dah tukar status..
Alhamdulillah jodoh tu rahsia tuhan kan..
Ringkasan dr majlis nikah, persandingan belah perempuan dan lelaki sy biar gambr je berbicara.

Majlis pernikahan dan resepsi belah perempuan (Penang)


 suke gambar ni sbb nmpak kurus..HAHA



Kawan Hospital Farah


selfie sikit !!



muka dah penat n buat outdoor photoshoot



Housemate Farah


Faain & Farah




 My Best Ever n Ever Siblings



My Roomate 5 tahun abe Wan Apis..nk berkenal leh PM.. !!



Munshian boys





Kenduri belah lelaki ( Bangi ) 




My biggest Famili..Welcome to my big famili dear farah ;)



My Hero n Heroin,,Tq mak n abah




 

Majlis bertandang


Tq alep and tika sbb jd pgpit kitorg !






Tq semua yg menolang sepanjang majlis perkahwinan kami samada langsung atau tidak langsung. yg dtg dr jauh yg beri hadiah n yg paling penting terima kasih byk2 bg yg mendoakan kesejahteraan rmh tgga kami. Hanya Allah yg mampu membalas jasa kalian. 


p/s: walaupan ada sidikit drama dr SYABAS semasa di bangi, Alhamdulillah jika kebergantungan ada pada Allah , Allah akan tlg

Sunday, February 2, 2014

::.Aduhai service centre proton..improve lagi k ? ;) .::

Assalamualikum sume ...

Salawat dah salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W dah keluarga banginda. syukur masih di beri peluang untuk mghirup udara yg free serta di beri kesihatan yg baik..

Hurmmm.. dah dekat setahun x update blog ni ...ingt nk stop je..tp rasa syg pl..hihi...hari ni knp tiba2 menaip n gigih ni?haaaa sebbnyer hari ni KL cuti..so xkeja...hari isnin kan..so xbuat apa kat rumah so teringt la blog yg dah rupe busut semut ni..byk bnda nk cita sbnrnye..tp asyik xda masa je...

setelah sekian lamanyer kali ni nk mulakan dgr cerita keta baru ku ini...actually bkan kereta aku..keta bapak aku tp di sebbkan dia selalu outstation kt luar je so keta tu di jaga oleh aku...hihi

dua bulan lepas kami sekeluarga sempat la tangkap proton exora ni..knp pilih exora?? knp x keta lain??
1. kami famili besar so perlukan mpv xlarat bw 2 keta..hihi
2. selesa n perforamce pun ok la kna pada harga after buat survey untuk keta (avanza,alza,cherry,GL,innova)
3. hanya range harga cam tu je mampu

ni antara main factor kami amik exora even ada gak negative part yg kami kna consider..

 nk di jadi kan n pendek kan cerita. minggu pertama p la bw exora ni ke penang..KL-Penang dalam 5 jam.. tp di sbbkn jem jd dalam 7 jam.. org kata malam tu xberbau...lps je kami kluar dr RnR sg bakap jalan 3KM bontot keta exora yg still bau kedai tu di cium org..perghhhhh berderau darah aku time bw tu sbb bapak aku xda time kami skluarga drive tu.slmat keta yg lnggr tu xbelah..lps tnya family aku ok ke x kpala otak aku trus suruh adik aku yg duk sebelah tgkp gmbr org yg lnggar tu.. slmt la org tu bhenti ketepi...
Gua dgn muka bengis pun turun la dr keta...hahahaha... rupanye org malayu kita..dia xsmpat break sbb tgh tgk anak dia tgh merengek... ok selamat la dia org KL then after amik sume details n dia janji nk settle after masing2 balik KL..

Tp sepnjng kat penang mmg xjd holiday r...duk pkir pasal keta n cam ne nk gtau bapak aku..too make it short aku n pelanggar decide nk hantar keta aku ni ke pusat proton service di cheras cz kat SC ni yg buat body repair..time ni la aku duk search pasal proton punya service kat internet n kbnykn mmg menghampeh kan..so aku tawakal je p kat sana hope SC kat cheras ni ok la...langkah2 yg aku amik b4 n during p SC al maklum la keta xsampai smggu masuk sc :
1. tangkap gambar keta aku..bukan tmpt rosak je aku snap part bahagian x rosak pun aku snap
2. amik PIC no. yg handle keta aku ni
3. analisis dl apa yg rosak takut dia pau kita bnda yg xrosak gak
4. tanya harga
5. tanya bila dia leh siap kat keta

ok after aku bg je kunci kat PIC yg handle keta aku tu, aku tgk muka cam leh percaya la cz janggut panjng..hihih...tp mcm mana tah aku pun p la patah balik kat keta aku cz barng tertggl, xsampai 5 minit pun, aku masuk keta je balik air cond aku dia lenjen sampai full..kalu air cond depan je xpe, ni depan belakang full.. padahal naik sorg je...time tu aku cube nk sedap kan hati buat je cam xnmpk n myb panas kot..dgn berat hati aku lps kn la exora aku ni p repair...

dia janji dalan 3 hari siap...after 3 hari tu aku kol dia kata xsiap..padahl aku tukar bumper je pun...enjin n bnda lain xrosak...lagi 1 buat aku musykil knapa lambt sgt sbb aku bukan claim insurance cz abg yg langgar tu nk byr cash..so sepatut lg faster la..nak ikut kan cerita smmggu after tu baru setel tu pun after tiap2 hari aku kol...aiiishhh...

k xpala yg penting keta aku siap n quality pun ok..tp jangkaan aku sikit terbabas...keta mmg ok tp quality baq hangggg sakit hati.. di sebbkan aku jenis cerewat b4 amik keta tu aku cek la part yg aku tukar tu ( bumper belakang )  tgk sume ok...puas hati..tp sekali aku nk ke tempt pintu pemandu area bubuh minyak aku calar baik punyer...aku p la pggil PIC yg hndle keta aku...korg tau dia gtau jwpn apa??ni kucing punya keje..perggghh keta exora tggi kot xkan kucing p main aci lot lompat2 kat area tu..apa lg aku p la suruh org tu hilang kan kesan calar tu ... so setel... pastu naik je keta..start je enjine trus bunyi air cond kuar...sakit hati aku...depan balakng pasal air cond full pastu xttp balik after mati enjin...pergghh mentang2 dia x byr bulan2 bab tu x rasa kot... minyak aku dari 3 bar ( dalam rm60 boleh p dalam 200km lbih ) trus kelip2...tanda minyak xada...aku malas nk argue lg angkat keta trus belah..

peringtan la sapa yg nk p SC proton make sure korg buat apa yg patut sebelum semasa n selepas kereta korg ok... keta kita byr n nak pakai bukan setahun dua ...so xsalah kalu cerewet..


mcm panjang je entry kali ni...heee...ok aku stop sini ..bawah gmbr keta aku seblum n repair...
salam




p/s : disebalik accdnt tu mungkin ada hikmah Allah nk tunjuk...




Wednesday, June 12, 2013

::. On Job Training.::

As'salamualaikum w.b.t..

salam kasih dan sayang pada junjungan Nabi Muhammad SAW serta keluarga baginda... syukur pada Allah kerna memberi hamba mu ini peluang untuk beribdat kpd Mu..

haaaaa...ada pun masa..yela xtau nk buat apa...hari ni merupakan hari ke-4 aku buat OJT di TMpoint cyberjaya... knp aku pilih buat kat sini???sbnrnye aku ada apply buat kat bangi but TM kata bangi tu kecik sgt..so dia bg aku kat TMpoint jalan raja chulan...dgr je chulan aku xmo...yela dkat ngn KL.. so kompem jem gila... so aku pilih r ke cyber sbb nak elak jem punya hal...huhuhu

manager kat TMpoint cyber ni En.Haizi...dia dl dr org bwh naik ke mnger..dalam masal 8 tahun..so respect gak r...hurmmm dah masuk hr ke-4 ni ...xda keje sgt dorg bg kat aku...cz customer skit je.. then staff pl byk gak so dorg pun xtau nk bg keje apa kat aku...so penat menagok je la..

dok tgh2 free2 ni aku pon ada gak sembg2 ngn senior2 staff kat sini pasal tm..terutama sakali mest la benefit kan...dapt tau gak r aku pasal loan rumh...medical...gaji...and for sure bila keje ni mest dgr gosip2...hahaha... tp kat sini sempoi je...kadang2 boring gak cz xtau nk buat apa..rasa serba salah ...hehehe...




bertapa lengang nyer...view from my desk

tv d sebelah ku..tp segan nk usha tkt customer ingt staff ni duk tgk tv ja..haha


ps3 !!!!  tmpt keje korg ada???huhu...tp syg cek malu nk main...hahaha



diam xdiam report ojt aku dah siap..ahhah..report ojt untuk 2 miggu kot..padahal keje xsampai semggu...yg lain sume telenovela aku karang...hahahah

p/s: myb skang aku xda keje..t keje btul2 mest kelam kabut...ramai gtau cam tu..so preapre dl mental n fizikal


Monday, April 29, 2013

::. secondary untill uni life.::

Asslamualaikum.. 
salam dan selawat ke atas Rasul junjungan dan kekasih Allah... lama gak x update blog ni..huhu mau nk berbulan2.. alsan ??MALAS... hahah.. skng ni musim nk pilihan raya wookkk... buka je fb sume cita pasl PRU...bukan tak nk amik tau tp sikap yg suka caci maki, fitnah sana sini gado2..ni buat aku mls nk masuk campur...tp kna tau gak t xda r org tnya kita cam manusia dgn dunia sndri..

secara kbetulan gak PRU ni sama miggu ngn final exam aku ni ...final of the final...hopefully btul2 final la for the degree ni... sedar xsedar dah 5 tahun kot aku kat dunia melaka ni..dunia bg aku pernuh dgn tarbiyah... kat sini aku byk blnjar dr aspek survivor study ( from sceince stream to akaun student ) mmg penat..tp kalu ada kmahuan insyAllah ada hasil nyer, kat melaka juga knal apa tu ilmu agama sikit demi sikit, soft skill dan frendship ( byk sgt peaa kawan2 aku ni )

InsyAllah tanggl 8 hb n 9hb May adalah last peper aku tuk sem ni n pengkahiran Bachelor of Accounting.. doa kan ek moga aku dapat lepas  ;) 

kat bawah ni megimbau balik sejarah from secondary untill uni life..lets pic describe everything :-


budak2 kelas 5 science 1... rindu gila time ni...



haaaa tgk sapa bc ikrar tu...hahaha.. time ni zaman kegemilang sukan..ce cari bnda tersembunyi???xda pape tersembunyi kan ??haha no herbalife ok ...


zaman2 hostel 


sapa xpernh berarak time maulidul rasul??? xpernh tu kira tipu la..



muka poyo time nakal2 dulu ;p


sahabat dan sedara usrah ( time ni baru di langgar hidayah Allah ) 


ini time beta ( 1st year ) after interview ARB kalu xsilap...




sahabat yg mula2 berjuang bersama time accounting dulu2...



 

with my bro@bukit merah  time 1st year


time time gamma ( 2nd year ) kalu x silap...kami ( aku,apis n uddin )  p tioman..hasil dari simpanan suit YTM..


hari raya ( delta year tahun ke-3)...hampa nmpk x tulang kat pipi dah di saluti oleh otot2 yg mantp..hahah..time raya so makan byk ...starting point lemak byk ni..;p


haa ni gmbr 2012.. time p uss... ada tough sikit x???hahhaa cover sbnr yer coz baju hitam...hihi


antara best moment ...syukur sgt dalam berkenalan dgn warga SnC even dalam 6 bulan..miss u all


ni la antara gathering batch kami yg ramai..hope t dpt lg cam ni..


ni latest pic...2013..senior n naqib pertama aku dah kawen. ( barakahallah abg hazwan n kak najat ) 


hurmmm.. ni ada lah serba sikit perjalan aku dr form5 untill skng dah masuk tahun akhir..selain bertambh sihat, umor aku pun bertmbh makin dewasa..kan matang sikit ..xmo cam budak2 dah...bnyk bnda yg aku lalui..hope dapat di guna sbg bkalan nk face dunia keja, alam BM, seterusnya yg utama jalan dakwah...
jazzakumuallah ..

p/s: berapa minggu lg nk habis dah zaman...cpat sgt masa ni berlalu...rasa rugi sgt coz x parkts tuk benda2 yg faeadah time nakal2 dulu..



Friday, December 14, 2012

::whAt U exPect FroM Me ??.::

Assalamualaikum... 
selawat dan salam ke atas kekasih Allah Nabi Muhammad S.A.W serta keluarga baginda..

tuuppp...tekk..tupp...teekk..  dah nk final exam dah aku sem ni...hurmmm mmg cpat msa berlalu...skng ni sume duk pulun stdy mid term n buat assgmnt...  then yg best nye sem ni xda stdy week...wahhh so pndai2 r nk manage masa bila nk stdy...itu parah sebenarnyerrr... Moga Allah permudah kan sgala urusan aku n kawn2 yg berjuang..


huurmmm... hari ni aku nk kongsi pasal cita expectation...eh knp expectation ni??apa yg ko expect fain oooii~~  bg aku expectation ni boleh dr segi org lain expect kat kita cam dr bos, kawan, leader, cikgu atau dri kita...  tp for sure expectation tu hadir dr apa yg kita atau org lain lihat dalam diri kita....

pernah dulu smasa handle 1 program, sorg senior ni expect aku buat something yg beyond normal targeting... hbis aku mmberontak time tu..hahah...( meberontak2 juga, keja kna jalan boh ) tp bila di pikir balik, ada btul kat situ...kalu kita dah tau yg normal tu sng dapat, y not kita try beyond bnda tu ..so at least kalu beyond dr tu hmpir dapat, yg normal expectation sudah pun ada dalm gngaman...  :)

cam tu gak dalam sesuatu keja ( assgmnt,stdy,dakwah)...kalu kita dah tau standrd normal tu past kita sng achieve kompem kita akan buat ala2 kadar je kan...cth nyer assgmnt ..apa resources dpn mata jer kita guna, coz kita tau if guna info. yg sedia ada pun ok..boleh pass... why not kita cr extra sikit..bukan sja kita dah achieve target tp kita ada lg extra info tuk asgmnt kita :)... once kalu kita dah terap kan nilai cam ni, kita akan latih diri kita to be more independence when no resource available...  then automatically kita akan suka pada cabaran..  ;)



sometime, dgn cabaran ni la kita dapat mgatasi expectation ..terutama apa yg kita expect dalam diri kita.. coz selalunyer kita xtau apa kelebihan kita..  ;)

p/s: aku paling xsuka soalan dalam interview jika interviewer tnya "fain apa kelebihan kamu ? "  kang aku jawab rasa cam sombong pl..  ;)





Thursday, October 4, 2012

::.TriP USS & LeGoLaNd WiF SyAM & Co .::

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, baru2 ni diri ni dapat gak merasa p berjalan2 luar dr malaysia...tp xjauh pun...singapore je...hihhihi...itu pun bos tersayang yg berlanja...Alhamdullilah en bos sudi menjemput join trip ni even dah sebulan bersara dalam syam & Co...thanks...

First day kami p JPO ( Johor premium Outlet ) ...ber tolak dr pukul 7 sampai around 10.30 kat JPO..tmpt ni mmg la sgt premium....mahal gak...ada org kata murah..cari gak aku celah mana murah nyer...tmpat ni cam himpunan branded store in one place...mmg agak exclusive r tmpt ni ...kami budak2 laki just jalan2 tngkp gmbr n buat video2 je...coz itu jer yg free...hihihih... after settle down kat JPO, kami check in kat hotel suria city..ok la hotel ni ...selesa pun selsa..malam tu kami jalan2 kt danga bay...macam kat penang gak bay ni , byk kapal n tmpt mkn.. so dapat r release mind jap after penat berjalan dr bangi pg tu...

2nd day pl aktiviti yg kami tggu2...which is, pergi ke Universal studio Singapore ( USS )...  cuaca time tu agak la panas...tp respect la sapa yg leh pakai sweater lg...hihihi.. so kat situ kbnykn permaianan yg based dia cam roller coaster tp cara dia interpret setiap roller coster tu je lain...ada tema mummy, transformer, and extreme roller coaster...  kat situ merasa r aku naik roller coaster yg bg aku gila punya...kaki xsntuh lantai punya...jenis tergantung...sume aku naik skali je...at least org ckp aku pernh r naik...mmg cuak...kalah genting tuuu... tp pling best bg aku is 4D transformer ...dia cam roller coaster tp kita pkai spec cam 3D tu, so kita nmpk r seolah2 kita duk join skali peprangn antara transformer baik n jahat..ini 2x aku naik coz mmg nmpk cam real...berbaloi tggu lama2..huhuhu... di sebbakn bila lg aku nak mai kt USS ni, kami aku try je sume pemainan, xkira la budak2 ke or tuk dewasa...tp ada 1 part ni, time nak p permainan jurassic park ni, aku hmpir2 nk muntah...bukan sebab gayat apa ke, tp sebb dia pusing2..nak2 bila bnda tu main ngn air...dah r aku ni mabuk laut.. bdk2 yg pernh p tioman dgn aku dulu tau la...last2 time aku nk muntah tu, tgk2 bot dah jatuh kat air terjun air sume basah...trus segar xjd muntah... ;)  n 1 lg...brg kat situ jgn cakap r ...mahal nk mampus...biasa r dollar kan..20dollat = RM50 aku just dapt beli 4 freezer magnet ja...huhu...xpa at least ada r gak bnda nk di bawa balik ..nway mmg syok la kat USS tu..even kaki bdan sume pnt, tp mmg berbaloi2 la...


3rd day, which is last day, kami pg2 dah berangkat di Legoland...tmpnt ni baru jer bukak 16 september 2012, so agak baru r...so byk r gak r yg xsiap.. mainan kat situ pun xr byk sgt cam USS..tp ada 1 part ni kami naik sampai 2x..sebb apa??sbb ia berkaitan dn air..kali ni tak mabuk coz sampan tak berpusing, sampan just jalan kat sungai then jatuh kat air terjun...yg best nyer spnjng nk sampai kat air terjun ni , group2 aku main simbah2 air..padahal cabaran xla extreme sgt...bila kami turun dr sampan tu, pgunjung lain mula risau coz tgk baju kami habis bsah lenjun ..dah cam p scuba diving..padahal kna simbah air... kat sini tmpt tngkp gambr byr r gak,,monumen2 yg dorg buat based on loga mmg cool...xleh byg kan berapa lama agaknyer dorg amik masa tuk buat bgunan2 ni ... kmi bertolak balik ke bangi dalm pukul 6 cam tu ... Alhamdulillah perjalan kami selamat...thanks kt nizar coz hantar aku balik rumah malm2 tu even sume muka tgh pnt...





pintu masuk USS
excited nk masuk transformer 



beratur nk bertempur dgn transformer
5 jejaka SnC




Far Far Away

maaf dorg nk tngkp ngn saya sbnrnyer..sharol tolak aku ke tepi coz takut bini nmpk bergmbr ngn awek..

one family
ini yg paling killer skali...

meoowwww


rasa cam kat negara omputih pl



dapat r posing sat dgn pameran transformer

optimus prime 

terjumpa mamat ni kat tgh2 jalan..  ;)
bubble bee

muka excited nak naik boat jurasic park

saat2 kat dalam boat..sume muka nk pening ja


apa2 tah aku posing ni ..

selaps muka nk muntah , buat2 gagah2 posing kat  jurassic park ni ..

cool
Legoland sudah ku tawan


antara roller coaster kat legoland ...no bad la...tp xleh challange  kt USS..sakit tekak aku nyerit



antara binatang yg dia buat dgn lego...hebat ..

sume ni dia buat dgn lego

KLCC lego...cool gila bile tgk dkt2...berapa lama tah dia amik masa nk buat ..

bagunan tun abdul samad

dah cam aku raksaksa sbb bgunn kecik2 ja

masjid putrajaya



nmpk cam real ja...





So, overall fain nk wish thanks to en. Syam coz bnlja fain n moga every single ringgit and dollor u spend for us will be rewarded from Allah...n di murahkan rezeki hndaknyer... fain rasa really bertuah dapat masuk firm ni coz ukhwah yg di bina x terhnti after end of practical period..thnks a lot...